Formagyakorlatok

A Wing Tsun formagyakorlatai olyanok, mint maga a kommunikáció. Az ábécé tanulásától kezdve a szavak megalkotása és a mondatok megfogalmazásán át a folyamatos beszédig. A Wing Tsun-ban három pusztakezes formagyakorlat létezik (Siu-Nim-Tau, Chum-Kiu, Biu-Jee), egy fabábu-forma, és a két fegyver technikái a hosszúbot (262cm, másnéven patkányfarokrúd) és a kettős kantoni pillangókés (páros kés).

 

Siu-Nim-Tau (kis ötlet, kis gondolat útja)

Ez az első formagyakorlat, ami az egész Wing Tsun rendszer alapjait képezi. 108 mozdulatból áll és mint minden formagyakorlat a Wing Tsun-ban szimetrikus, így mind két oldalon egyaránt tanítja technikáit. Itt a tanítványnak lehetősége van a legalapvetőbb technikákat elsajátítani, mint példáúl a helyes és stabil állást, a helyes testtartást, a legalapvetőbb ütéseket, védéseket és a helyes légzést (a Chi-Kung-ot, azaz a belső energiára épülő légzésgyakorlatot), ezen felül megtanulhatja és begyakorolhatja a Wing Tsun alapelveit is (a szembefordulás elméletét, az ék elméletét, a mozdulatlan könyök élméletét, stb.). Ebben a formagyakorlatban nincsenek fordulások, lépések, mert a tanítványnak előbb meg kell tanulnia a helyes alapállást és a térdösszehúzó erőt, hogy gyorsan és dinamikusan tudjon kimozdulni, vagy belépni az adott helyzetnek megfelelően. Minden haladóbb technika ezekre a technikákra épülnek fel. A formagyakorlat jelentése kis gondolat, ami annyit tesz, hogy a tanítványnak nem csak magára a technikára kell figyelnie, hanem a benne rejtőző mondanivalójára, tanítására is, hiszen minden technika egy “kis gondolatból” születik.

 


Chum-Kiu (hídkeresés)

Ez a Wing Tsun második formagyakorlata, ami inkább a védekezésre fekteti a hagsúlyt. Ebben a formagyakorlatban már szerepelnek fordulások, lépések és a 3 legalapvetőbb rúgás (oldalsó rúgás, taposó rúgás és a csavart rúgás), ami elengethetetlen egy igazi harc során, így a tanítvány megtanulhatja a több ellenfél elleni technikákat is. A Chum-Kiu jelentése hídkeresés. A Wing Tsun gyakorló megtanulhatja, hogy hogyan képezzen “hidat” saját maga és ellenfele között a karjai segítségével, hiszen ahoz, hogy meglegyen a kontaktus két ember között, kell lennie egy “hídnak” ami segít kikövetkeztetni az ellefél szándékát, hogy milyen támadásokat indít.

 


Biu-Jee (repülő ujjak)

A Wing Tsun Kung Fu harmadik és egyben utolsó formagyakorlata. Jelentése repülő ujjak. Ahogy a neve is mutatja, ököltámadások helyett legfőképp az újbegy támadásokra fekteti a hangsúlyt, viszont tartalmaz kézél, tenyér és könyök támadásokat is. Ez a formagyakorlat inkább a támadótechnikákat tanítja meg. Egyik jellemzője, hogy a leglehetetlenebb helyzetből kikerülve a legváratlanabb szögekből jönnek igen veszélyes technikái a hárítás és egyben támadás elvét követve. Ez az oktatók és a mesterek formagyakorlata, mert ez tartalmazza a Wing Tsun legmagasabb és leghatékonyabb technikáit.