A Wing Tsun Története

A Wing Tsun (Gyönyörű Tavasz) egy ősi kínai harcművészet, amit egy apáca, Ng Mui fejlesztett ki több, mint 300 évvel ezelőtt. A Mandzsu (Csin) dinasztia hajtóvadászatot indított a Shaolin kolostor ellen politikai problémák miatt. Li Pan San árulása következtében mindenkit lemészároltak és felgyújtották a kolostort.

Shaolin Kolostor Lerombolása

A mészárlást mindössze 5 mester élte túl: Ng Mui (fabábú és ököltechnika mestere), Fung Dotak (Chi-Kung mestere), Miau Hin (Késtechnika mestere), Chi Shin (Hosszúbot technika mestere) és Pak Mei (gyógyászat mestere). Ezek után az alapító apáca, Ng Mui a Tai Leung hegyen, a Fehér Daru Templomban telepedett le. Ott nagyon sok új és hasznos technikákat látott és mivel nagy kung-fu rajongó volt, mindig azt nézte, hogy hogyan tudná tökéletesíteni és csiszolni tudását, ezért ezeket a technikákat ötvözte a sajátjaival beleépítette egy új, még névtelen stílusba.

Ng Mui szokásához híven minden héten lejárt a hegyről a helyi boltba vásárolni. Ott megismerkedett egy fiatal szűzzel, akit Yim Wing Tsun-nak hívtak. Egy ottani bűnöző viszont felfigyelt a fiatal Yim Wing Tsun szépségére, ezért erőszakkal feleségűl akarta venni őt. Mivel a lány láthatóan nem akarta ezt, azért leült vele megbeszélni a dolgot és abba maradtak, hogy 1 év után ha megint találkoznak az utcán, akkor megküzdenek egymással. Ha ő nyer, akkor feleségül megy hozzá, de ha nem, akkor hozzámegy jegyeséhez, Leung Bok Chau-hoz, egy guangdoni sókereskedőhöz.

Ng Mui és Yim Wing Tsun

 

Ng Mui egy évig tanította őt erre a még névtelen kung-fu stílusra és a várva várt találkozáskor Yim Wing Tsun másodpercek alatt legyőzte a bűnözőt, így végre feleségül tudott menni szerelméhez, Leung Bok Chau-hoz.

Yim Wing Tsun küzdelme

 

Yim Wing Tsun át adta tudását a férjének is és onnantól egy párost alkotva arra szentelték egész életüket, hogy finomítsák és csiszolják a még teljesen új stílust. Leung Bok Chau később átadta tudását egy gyógyító orvos-tudósnak, Leung Lan Kwai-nak, de mivel még nem volt neve a stílusnak, így a felesége tiszteletére az új stílust Wing Tsun Kuen-nek (Gyönyörű Tavasz őklének) nevezte el.

Leung Lan Kwan egész élete során csak 2 tanítvánnyal foglalkozott, de csak az egyikük vehette át a teljes tudást, akit Wong Wah Bo-nak hívtak. Ő egy szinész volt egy opera társulatban, ahol a folyó mentén egy hajóval – amit a kínaiak csak “Vörös Bárkának” neveztek el – egyik helyről a másikra vándoroltak, hogy előadják számukat jellegzetesen piros ruhába öltözve, kellékeiket is pirosra festve. A Vörös Bárka több tagja is jártas volt valamilyen harcművészetben, Leung Yee Tai-al együtt, aki a híres 6 és fél pontos hosszúrúd technika mestere volt. Leung Yee Tai a hosszúrúd (patkányfarokrúd) technikát Chi Shin-től tanulta, aki egyike volt annak az 5 mesternek, akik a kolostorból elmenekültek. Mivel Wong Wah Bo és Leung Yee Tai közeli kapcsolatban voltak egymással, kölcsönösen tisztelték és elismerték egymást tudását, ezért elhatározták, hogy kicserélik egymás tudásanyagát és beleépítik a Wing Tsun rendszer elméleteinek megfelelően a stílusba.

Leung Yee Tai átadta teljes tudását Leung Jan-nak, egy Fatshani gyógyszerész-orvosnak, akit majd később a Wing Tsun királyává neveztek ki, mivel számtalan kihívást kapot, de soha senki sem tudta legyőzni őt.

leung-jan a WT kiraly

 

Leung Jan-nak volt két fia Leung Bik és Leung Tsun, akik apjuktól átvették a teljes tudásanyagot, de Leung Jan nem csak a fiait oktatta a Wing Tsun-ra. A legkiemelkedőbb tanítványa azonban Chan Wan Shun volt, aki egy pénzváltó bódét üzemeltetett. Leung Jan viszont nem tanította meg őt a legmagasabb technikákra, mivel egy rendkívűl erős ember volt, félt, hogy majd egyszer legyőzi fiait.

Chan Wan Shun 16 tanítvánnyal foglalkozott. 70 éves kora után fogadta be utolsó és egyben a legfiatalabb tanítványát, aki mindössze csak 13 éves volt, viszont nagy csodálója volt mesterének és a Wing Tsun-nak. 3 évig tanította a fiatal fiút, majd elváltak útjaik. A fiú ezek után Hong Kong-ba költözött, majd ott találkozott Leung Jan egyik fiával, Leung Bik-el, de mivel Chan Wan Shun-tól nem tudta megtanulni a teljes Wing Tsun rendszert, ezért Leung Bik-től tanulta meg a még megmaradt legmagasabb és legtitkosabb tecnikákat. Nem volt ő más, kinek neve a legnagyobb volt a harcművészek körében, mint a legyőzhetetlen Ip Man nagymester.

Yip-Man

 

Ő tanította a harcművészek egyik legendáját, Bruce Lee-t is.

 

Ip Man és Bruce Lee

Ip Man Nagymester visszavonulása után még befogadott egy utolsó tanítványt, akit csak a “bezárt ajtajú tanítvány”-nak hívnak, Dr. Prof. Leung Ting Nagymestert. Ip Man Nagymester 1972 December 1-én bekövetkezett halála után saját iskolát alapított és terjesztette el több országban.

Leung Ting