Bruce Lee

 

Bruce Lee

A Sárkány évében, 1940. November 26.-án hozta világra Grace Lee a kicsi Bruce Lee-t negyedik gyermekeként San Fransisco kínai negyedében. Apja, Lee Hoi Shuen egy kantoni színész, aki épp turnén volt Amerikában, de Bruce születése után 3 évvel véget ért és így haza térhettek Hong Kong-ba. Apjának köszönhetően Bruce Lee 8 éves koráig több filmben is szerepet kapott, zsivány, csavargó, tolvaj szerepeket játszott el, mely kihatással volt személyiségének fejlődésére. Mivel a filmjei miatt nagy népszerűségnek örvendt, az utcán mindenki felismerte őt, és sokan meg is akartak vele küzdeni. Kínában az utca kölykei bandákba tömörültek és a konfliktus helyzetekben mindig a harcot, az utcai verekedést választották megoldásul. A fiatal Bruce Lee is egy ilyen bandába csapódott, ahol elemében érezte magát, azonban, egy utcai harc során egy Kung Fu-s kis híján legyőzte őt. Így hát elhatározta, hogy ő is Kung Fu-t akar tanulni és egy barátja segítségével megismerte Ip Man Nagymestert, aki a Wing Tsun stílus legyőzhetetlen mestere volt. Lee-nek annyira megtetszett a Wing Tsun egyszerűségében lévő gyorsasága és hatékonysága, hogy hatalmas fanatizmussal kezdett el edzeni. Heti hatszor edzett Ip Man nagymesternél, de még ez sem volt elég neki, így az edzéseken kívül a tükör előtt csiszolta a technikáit, féllábon öltözködött, hogy fejlessze egyensúlyérzékét. Sokszor korábban érkezett az edzésekre társainál és azt mondva az odaérkező tanítványoknak, hogy mester betegsége miatt az edzés elmarad, az így szerzett különőrákkal még gyorsabban tudott fejlődni.

Bruce Lee Sau-Chung

A tanult technikákat mindig ki is próbálta a gyakorlatban az utcán, késobb azonban egyre jobban kezdett kiszakadni az utcai bandájából. Egyszer Ip Man nagymester azt javasolta neki, hogy ne járjon egy darabig hozzá, gondolkodjon el inkább a lágyságról, ami számos kínai harcmuvészet alapja. Lee hiába töprengett, nem jutott előbbre a kérdésben, így aztán apjával egyszer kievezett a tengerre. Ekkor ismert rá, hogy a víz lágyságában hatalmas erő rejlik. Áthatol a réseken, felveszi az edény alakját, kikerüli az akadályokat, mégsem sérül meg, sőt a legkeményebb sziklát is elsöpri, ha az útjába kerül. Mestere megpróbálta megtanítani Lee-nek a lazítás és elkülönülés fontosságát. “Őrizd magad azáltal, hogy követed a dolgok természetes folyását és semmivel nem szegülsz szembe! A természettel soha ne szállj szembe! Soha ne közelíts frontális ütközéssel a problémákhoz, hanem próbáld meg úgy irányítani őket, hogy együtt haladsz velük!” szólt Ip Man nagymester tanítása.

Agresszív természete és elszántsága miatt azonban tanulótársai szemében egyre elviselhetetlenebb lett, míg végül egy szigorú kínai hagyomány miatt távoznia kellett az iskolából, mivel édesanyja európai származású volt. 1958-ban visszatért szüloföldjére, az Egyesült Államokba. Seattle-ben telepedett le, beiratkozott az Edison gimnáziumba és egy vendéglőben felszolgálóként dolgozott. Mivel kapcsolata majdnem teljesen megszakadt mesterével, más harcművészeteket, küzdősportokat is elkezdett tanulmányozni. Csak a hatékony, alkalmazható elemekre koncentrált, és ezekből kidolgozta saját harci rendszerét. Később a stílus neve Jeet Kune Do lett, jelentése a Feltartóztató Ököl Útja. Eközben leérettségizett és beiratkozott a seattle-i egyetem filozófiai szakára. A pénzt azonban már nem konyhai munkából kereste, sokkal inkább neki való dolgot talált. Harcmuvészetet kezdett oktatni egy parkban diáktársainak, látványos elemekkel fűszerezte tanításait, amilyeneket korábban még sohasem lehetett Amerikában látni.

Bruce Lee és Ip Man Nagymester

Később saját iskolát nyithatott egy barátjával, Jun Fan Gung-Fu Intézet néven. Nem hirdették magukat, de az edzések magas színvonalának híre gyorsan terjedt, így egyre több tanítványuk lett. A Kung Fu mesterei közt azonban az iskola nem aratott osztatlan sikert, hiszen ők a Kung Fu-t mindig is titokban kezelték, tilos volt bárkit beavatni, aki nem kínai. Bruce Lee így számtalan kihívást kapott, aminek a tétje az volt, hogy ha veszít, be kell fejeznie tanításait. Ő azonban sohasem vesztett.

Az egyetemi évek alatt ismerkedett meg Linda Emeryvel, egy svéd származású amerikai lánnyal, akit később feleségül vett. Linda egy csendes, félénk lány volt, így tökéletes nyugalmával képes volt kiegyensúlyozni Lee erőszakos jellemét. Mindig mellette állt, és segítette edzéseiben. 1965-ben megszületett első gyermekük, Brandon Lee, akit 1969-ben lányuk, Shanon követett.

Bruce Lee Game of Death.png

San Franciscóba visszaköltözve bemutató körutakat kezdtek szervezni. Itt mutatta be először a legendás, 1 inches, visszarántás nélküli, hihetetlen erejű ütését és a rendkívüli erő- és reflexgyakorlatait. Ezekről a bemutatókról gyakran videó is készült, így innen egyenes út vezetett Hollywoodba. Felismerték tehetségét és hamarosan hatalmas népszerűségnek örvendhetett. A következő filmekben kapott szerepeket:

1966-67: A zöld lódarázs
1969: Marlowe
1970: Longstreet
1971: Nagyfőnök
1972: Tomboló ököl, A Sárkány útja
1973: A Sárkány közbelép

Bruce Lee 2

Ezek a filmek mindenki számára ismertté tették Bruce Lee-t, aki azonban egyre nehezebben viselte a sztárélet kötelezettségeit, hiszen kevés ideje maradt harcmuvészeti rendszerének csiszolására. Egy 1970-ben bekövetkezett hátsérülése miatt 3 hónapig ágyban kellett feküdnie, amit nagyon nehezen viselt. Bruce azonban feltalálta magát, több száz féle harcmuvészeti stílust tanulmányozott és elolvasta Spinoza, Krishnamurti és Konfuciusz összes muvét és ezekbol átvette mindazt saját harci rendszerébe, filozófiájába, amivel egyetértett. Leírta gondolatait, ábrákat rajzolt és felmerült benne a gondolat, hogy Jeet Kune Do címmel kiadja könyv formájában. Ez azonban már csak halála után valósulhatott meg.

A feszültség Bruce körül azonban egyre csak nőtt. Megromlott a kapcsolata a sajtóval, korábbi barátaival is gyakran összezördült: sikerének köszönhetően egyre több ellensége lett. 1973 tavaszán egy edzés során rosszul lett és korházba kellett szállítani. Teste görcsbe rándult és erős izomzata miatt alig tudták lefogni. Több óra elteltével tért csak magához, amikor javasolták az orvosok, hogy vizsgáltassa ki magát. Ezek a vizsgálatok azonban semmi rendellenességet nem mutattak ki, de felírtak neki egy Dilatin nevű gyógyszert, amelyet általában epilepsziás betegeknek adnak. Így Bruce már két gyógyszert szedett ebben az időben, egyet a korábbi hátsérülése miatt, és az előbb említett Dilatint. 1973. június 20-án A halál játéka című film kapcsán elment Betty Ping Peihez, egy tajvani színésznőhöz, hogy szerepet ajánljon neki. Betty üdítővel kínálta, és a beszélgetés során többször erős fejfájásra panaszkodott Bruce. Kapott egy fájdalomcsillapítót és ledőlt pihenni. Egy óra múlva Betty többször is próbálta felébreszteni, de mindhiába. Orvost hívott és elszállították az Elisabeth kórházba, ahol az orvosok egy órán át próbálták kihozni a kómából, sikertelenül. 1973. június 20-án éjjel bejelentették: a harcmuvészetek koronázatlan királya meghalt.
A hírt mindenki mély megdöbbenéssel fogadta. Hihetetlennek tartották, hogy egy olyan fizikai adottságokkal és életerővel rendelkező férfi, mint Bruce Lee, 32 évesen, befejezetlenül hagyva életművét, elhagyja az élők sorát. Halálával kapcsolatban pletykák, feltételezések kezdtek terjedni. Sokak szerint ellenségei ölték meg, hiszen halála előtt több fenyegető levelet is kapott. A rendőrség nyomozást rendelt el és a boncolás során kimutatták, hogy a halál oka a fejfájásra kapott fájdalomcsillapítóra való gyógyszerallergia lehetett. Tény viszont, hogy biztosat a mai napig nem tudhatunk, hiszen a Bruce Lee életével kapcsolatos források gyakran teljesen ellentétes tényeket tárnak fel.

Bruce Lee sírhely

 

Forrás